Domáce recepty na prípravu masiek na pleť

Z mrkvy a kvasníc

Do mlieka rozdrvíme 80 – 100 g kvasníc, pridáme nastrúhanú mrkvu, niekoľko kvapiek olivového alebo slnečnicového oleja. Všetko dobre vymiešame na hustú kašu. Nanesieme na pleť a necháme pôsobiť 20 minút.

Mliečna maska

Do mlieka – 2 polievkové lyžice – rozotrieme 30 g kvasníc. Maska je vhodná na unavenú pleť. Čas pôsobenia je 20 minút.

Tvarohová maska

Dve lyžice jemného tvarohu spolu s jednou lyžicou medu spracujeme na kašičku. Môžeme ju nanášať aj do blízkosti očí. Čas pôsobenia je 20 – 30 minút.

Múčna maska

Zmiešame žĺtok, lyžičku medu a lyžičku hladkej múky. Ak je príliš hustá, kvapneme trochu vody. Maska ponecháme 20 minút pôsobiť.

Univerzálna žĺtková maska

Žĺtok rozotrieme s lyžičkou medu, pridáme ovocnú alebo zeleninovú šťavu. Čas pôsobenia 20 – 30 minút.

Maska z čerstvých uhoriek proti vráskam

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme dve lyžice nastrúhaných uhoriek./môžeme použiť aj ovocie: banán, pomaranč, jahody, marhule, jablká/ Masku nanášame pomocou gázy, čas 20 minút.

Zábal zo šalátových listov

Hlávkový šalát namočíme do slnečnicového oleja, pokvapkáme citrónom a pritlačíme na tvár. Prikryte vlhkou gázou. Po 25 minútach odstránime listy a pleť umyjeme vlažnou vodou.

Ovocné a zeleninové masky

Sú všetky výživné a osviežujúce. Môžeme použiť všetky druhy ovocia a zeleniny, buď celé kúsky alebo natrieme na sklenenom strúhadle. Nanášame pomocou vlhkej gázy. Výborné skúsenosti sú so šupkami z uhoriek, plátkami uhoriek, plátkami melóna, s kúskami paradajok a pod.

Čistiaca maska

Zmiešajte 3 lyžice otrúb s takým množstvom medu, vymiešajte a nanesieme na tvár a krk. Nechajte 20 minút pôsobiť. Masku odstránime vatovým tampónom namočený v teplej vode. Táto maska pôsobí ako peelingový krém.

Maska proti akné

Jedna lyžica medu s uvarenou broskyňou nanesieme na tvár, pôsobenie 20 minút. Opláchneme teplou vodou.

Maska proti rozšíreným pórom

Lyžica medu so šťavou jedného citróna nanesieme na tvár. Postup ako u ostatných.

Pozor na alergiu!

Ak ste na niektorú zložku alergický, pridržiavajte sa radšej osvedčených receptov. Ak však máte chuť vyskúšať si niektorú z týchto masiek, vyskúšajte si na vnútornej koži predlaktia. Ženám, ktoré majú síce normálnu pleť, ale so sklonom ku precitlivenosti, radím Vám pri ovocných a zeleninových maskách nedávať drieň, ale len jemne prikladať na tvár na kúsky vaty namočenej do šťavy. Priame natieranie pokožky šťavou alebo dreňou nie je vhodné.